Saturday, October 6, 2012

แกงเผ็ดหมู [ Red Curry With Pork. ]



ส่วนผสมอาหาร(Food ingredients.)

1. เนื้อหมูสันนอก ( หั่นเป็นชิ้นๆ )   500 กรัม  1. Pork (sliced into pieces) 500 g.
2. น้ำพริกแกงเผ็ด  150 กรัม                         2. Red Curry Paste 150 g.
3. หัวกะทิ  250 กรัม                                     3. Coconut Cream 250 g.
4. หางกะทิ 250 กรัม                                    4. Coconut milk 250 g.                        
5. มะเขือพวงประมาณ 10 - 15 ลูก                5. Eggplant phung, about 10 to 15 children.             
6. มะเขือเปราะ (ผ่า 4 ส่วน)8-12 ลูก              6. Eggplant Brittle(cut in 4 parts) children 8-12.
7. ใบมะกรูด 5 ใบ                                         7. 5 kaffir lime leaves.                                
8. ใบโหระพา (ใส่ตามใจชอบ)                      8. Basil leaves (put like).                          
9. พริกชี้ฟ้าแดง (หั่นตามยาว) 3 -4 เม็ด         9. Red chillies (cut lengthwise) 3-4 seed.  


เครื่องปรุง  (Garnish)

1. เกลือ 1 ช้อนชา              1. 1 tsp Salt.
2. น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ          2. 2 tbsp fish sauce.
3. น้ำตาลปี๊บ 1 ช้อนโต๊ะ      3. 2 tbsp Palm sugar.
4. น้ำมันพืช 1 ช้อนโต๊ะ       4. 1 tbsp vegetable oil.                         


ส่วนผสมน้ำพริกแกง (Curry paste mixture.)

1. พริกแห้งแช่น้ำ               1. Soak dried.
2. พริกชี้หนูแห้งแช่น้ำ        2. I soak the dried peppers.
3. เกลือป่น                        3. Salt.
4. ข่าซอยละเอียด             4. Finely chopped galangal.
5. ตะไคร้ซอยละเอียด       5. Finely chopped lemongrass.
6. รากผักชีซอยละเอียด     6. Finely chopped coriander root
7. กระเทียมซอยบางๆ        7. Garlic Soy thin.
8. พริกไทยแบบเม็ด           8. Pepper tablets.
9. กะปิ                               9. Shrimp paste.
10. ผิวมะกรูด                    10. Lime skin.
11. หอมแดงซอย              11. Sedge.



วิธีทำเครื่องแกง

มาเริ่มโขลกน้ำพริกแกงกันก่อนเลยนะครับ โขลกพริกแห้งทั้งสองชนิดกับเกลือป่น ให้ละเอียด
ใส่ตะไคร้ ข่า รากผักชี มะกรูด พริกไทยแบบเม็ดลงไปโขลกให้ละเอียดเข้ากัน ตามด้วยหอมแดงและกระเทียม
พอทุกอย่างเข้ากันดี เติมกะปิลงไปเป็นอย่างสุดท้ายแล้วโขลกให้เข้ากันดีเช่นเคยครับ


How to make curry.

Crushed dried chillies with salt to both types of information.
put lemongrass, galangal root, kaffir lime, pepper, coriander seed and crushed them thoroughly to combine. Followed by the shallots and garlic.
Everything well enough. shrimp paste is then filled into the crushed to the profile.



ขั้นตอนการปรุง

ตั้งกระทะใส่หัวกะทิลงไปเคี่ยวจนแตกมัน ใส่พริกแกงลงไปผัดจนหอมพริกแกงใส่เนื้อหมูลงไปผัดจนเริ่มสุกเทหางกะทิลงไป ตอนนี้เคี่ยวไปจนกะทิเริ่มเข้าที่
ใส่มะเขือพวง มะเขือเปราะ ปรุงรสด้วยน้ำตาลปี๊บ น้ำปลา รอให้เดือดอีกครั้งหนึ่ง โรยพริกชี้ฟ้า ใบโหระพาและใบมะกรูด ปิดไฟตักใส่ชาม 


The process of cooking.

put the coconut cream into the pan and simmered until it breaks. put curry paste and stir until fragrant curry.
put pork and stir until cooked, pour the coconut milk into it. Now simmer until the milk begins.
put Eggplant eggplant and season with fish saucepalm sugar and boil it again. Sprinkle with chili. Basil and kaffir lime leaves. Put the bowl off.


1 comment: