Monday, October 29, 2012

หมูผัดกะปิ [Pork with shrimp paste.]



ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.)


  1. น้ำมันพืช 3 ช้อนโต๊ะ                          1. 3 tablespoons vegetable oil.
  2. หมูสามชั้น(หั่นเป็นชิ้น) 300 กรัม         2. Streaky pork (cut into pieces) 300 g.
  3. กระเทียมสับ 2 ช้อนโต๊ะ                     3. 2 tablespoons minced garlic.
  4. พริกขี้หนู (ใส่ตามชอบ)                      4. Paprika (put as preferred).
  5. กะปิ 1 ช้อนโต๊ะ                                  5. 1 tablespoon shrimp paste.
  6. ใบมะกรูดฉีก 3 ใบ                              6. 3 kaffir lime leaves, torn.
  7. พริกชีฟ้าซอย 2-3 เม็ด                       7. Capsicum 2-3 slides the tablet.


เครื่องปรุง [Garnish]


  1. น้ำตาลปี๊บ 40 กรัม             1. 40 grams of Palm sugar.
  2. ซอสเห็ดหอม 2 ช้อนโต๊ะ   2. 2 tablespoons mushroom sauce.
  3. ซีอิ๊วขาวสูตร 2 ช้อนชา       3. Soy sauce 2 tsp.

ขั้นตอนการปรุง:

ใส่น้ำมันพืชลงในกระทะ ตั้งไฟพอร้อน ใส่หมูสามชั้นลงผัดจนสุกเหลือง ใส่กระเทียม พริกขี้หนู ผัดจนหอม. ตามด้วยกะปิที่ละลายกับน้ำ น้ำตาลปี๊บ ซอสเห็ดหอม ซีอิ๊วขาวสูตร และ ใบมะกรูด ผัดให้เข้ากันอีกครั้ง โรยหน้าด้วยพริกขี้หนูสดซอย พร้อมรับประทานคู่กับข้าวสวยร้อนๆ


The process of cooking.

Put the oil in a frying pan, heat enough hot Streaky pork fry until golden brown Add garlic and paprika and stir until fragrant then shrimp paste dissolved in water, palm sugar, mushroom sauce,soy sauce and kaffir lime leaves, stir well again. Sprinkle with paprika, fresh soy. And served with steamed rice.




No comments:

Post a Comment