ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.)
- เนื้อหมูบด 400 กรัม 1. 400g minced pork.
- ใบมะกรูดอ่อน(หั่นฝอย) 5 ใบ 2. Young kaffir lime leaves (sliced) 5 leaves
- น้ำมันพืช 2-3 ช้อนโต๊ะ 3. 2-3 tablespoons of vegetable oil.
ส่วนผสมน้ำพริกแกง (Curry paste mixture.)
- ตะไคร้(หั่นฝอย) 3 ต้น 1. Lemongrass (sliced) 3 early.
- กระเทียม 2 หัว 2. 2 cloves of garlic.
- หอมแดง 5 หัว 3. 5 shallots head.
- ข่าหั่น 7 แว่น 4. Sliced galangal, seven glasses.
- ขมิ้นชัน 1 ช้อนชา 5. Turmeric 1 tsp.
- ผิวมะกรูดซอย 2 ช้อนชา 6. Sliced 2 teaspoon kaffir lime skin.
- เกลือป่น 2 ช้อนชา 7. Salt 2 tsp.
- พริกขี้หนูแห้ง 20-30 เม็ด 8. 20-30 dried hot chili pepper seeds.
- พริกไทยเม็ด 1 1/2 ช้อนโต๊ะ 9. Pepper seeds 1 1/2 tbsp.
- กะปิ 1/2 ช้อนชา 10. Shrimp paste 1/2 tsp.
ขั้นตอนการปรุง:
นำเครื่องแกงทั้งหมดมาโขลกให้ละเอียด. นำกระทะตั้งไฟ ใส่น้ำมันลงไป พอกระทะร้อนใส่เนื้อหมูลงไปผัดให้สุกจนแห้ง. ใส่เครื่องแกง ผัดต่อจนเครื่องแกงเข้ากับเนื้อหมู ปิดไฟ.ตักใส่จาน โรยใบมะกรูดหั่นฝอย จัดเสิร์ฟพร้อมกับข้าวสวยร้อน ๆThe process of cooking.
Pound all the spices thoroughly. Bring a saucepan set over low heat. Heat oil to it. Enough heat to cook the pork and stir until dry. Put spices. Stir until the spices into the meat. Closing fire plate. Sprinkle sliced kaffir lime leaves. Served with hot steamed rice.
ขอบคุณมากๆ
ReplyDelete