Friday, October 12, 2012

ลาบอีสาน [ Laab E-San. ]



ส่วนผสมอาหาร(Food ingredients.)

  1. หมูสับ 350 กรัม                                                 1. 350 g pork. 
  2. ใบสะระแหน่ (เด็ดเป็นใบๆ ใส่ตามใจชอบ)           2. Mint leaf (here is like a put). 
  3. ผักชีฝรั่งหั่นหยาบ 1-2 ต้น (หั่นละเอียด)              3. Parsley, chopped roughly 1-2 margin (chopped). 
  4. ผักชี 1-2 ต้น (หั่นละเอียด)                                 4. From 1-2 coriander (chopped). 
  5. ต้นหอมซอย 1-2 ต้น (หั่นละเอียด)                     5. 1-2 from spring onion (chopped). 
  6. หอมแดง2-3 หัว( แกะเปลือกหั่นบางๆ)                6. 2-3 shallots head (peeled, sliced​​). 
  7. ข้าวคั่ว 2 ช้อนโต๊ะ                                             7. 2 tablespoons roasted rice. 
  8. ตับสด 100 กรัม (หั่นพอคำ)                               8. 100 g of fresh liver (cut enough word). 
  9. หนังหมู 100 กรัม (หั่นบางๆ)                              9. Pig skin 100g (sliced​​). 
  10. ไส้หมู 100 กรัม (หั่นเป็นชิ้นเล็กๆ)                    10. 100g Chitterlings (cut into small pieces). 

เครื่องปรุง [Garnish]

  1. มะนาว 2-3 ลูก                               1. 2-3 lemons. 
  2. น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ                          2. 2 tablespoons fish sauce. 
  3. พริกป่น 1 ช้อนโต๊ะ                         3. Cayenne pepper 1 tbsp. 
  4. น้ำตาล ½ ช้อนชา                          4. ½ teaspoon of sugar. 
  5. น้ำซุปไก่ หรือน้ำเปล่า 1 ถ้วยตวง     5. 1 cup chicken broth or water. 

* เพิ่ม ผักสดสำหรับแกล้ม เช่น กะหล่ำปลี, ถั่วฝักยาว หรือ แตงกวา แช่เย็นไว้ เวลาทานจะได้กรอบๆ
* Add fresh vegetables eaten like cabbage, long beans, cucumbers or cold it will be the first time.


ขั้นตอนการปรุง:


ต้มน้ำให้เดือดนำหมูสับและหนังหมู ใส่ลงไป ต้มจนหมูสับเกือบสุก ใส่ไส้และ ตับลงไปซักครู่ยกขึ้น แล้วแยกน้ำออก
นำหมูสับ หนังหมู ไส้หมู และตับที่ลวกแล้วใส่ในหม้อ ที่เตรียมไว้ ปรุงรส ด้วย มะนาว น้ำปลา พริกป่น น้ำตาล ข้าวคั่ว คนให้เข้ากัน เติมน้ำซุปนิดหน่อย ใส่ ผักชี ต้นหอมซอย หอมแดงซอย ผักชีฝรั่ง คนให้ทั่ว ชิมรสตามต้องการ พอได้รสตามต้องการแล้ว ใส่สะระแหน่ ลงไปตักใส่จานรับประทานได้เลย

The process of cooking.

Bring water to a boil pork skins, pork and put into boil until almost cooked ground pork and pork liver Chitterlings down to a few minutes raised. Then turn the water off.
The pork skins, Chitterlings and pork liver boiled and then put into the prepared a pot and season with lime juice, fish sauce, chili powder, sugar, Roasted rice, and stir up a little broth.
Add coriander, Minced red onion, parsley, shallots, stir and taste over time. She then put the mint flavor you want to eat your plate.



1 comment: