แกงไตปลา [Kaeng Tai Pla.]
ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.)
- ปลาทูย่าง(แกะเอาแต่เนื้อ) 2 ตัว 1. Grilled Mackerel (meat only) 2.
- ไตปลาทูดิบ 100 กรัม 2. Mackerel Tai Plaof raw 100 g.
- หน่อไม้(หั่นชิ้นพอคำ) 1 ถ้วย 3. Bamboo shoot (cut into pieces) 1 cup.
- มะเขือเปราะ(ผ่าสี่) 3 ผล 4. Brinjal 3 results.
- ถั่วฝักยาว(หั่นท่อนสั้น) 3 ฝัก 5. Long beans (cut into short pieces) 3 pods.
- ใบมะกรูด(ฉีก) 3 ใบ 6. Kaffir lime leaves (torn) 3 leaves.
- น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนชา 7. Palm sugar 2 tsp.
ส่วนผสมน้ำพริกแกง (Curry paste mixture.)
- พริกขี้หนูแห้ง 100 กรัม 1. 100 grams of dried hot peppers.
- หอมแดงซอย 100 กรัม 2.Shallots, 100g.
- กระเทียม 15 กลีบ 3. 15 cloves of garlic.
- ข่าหั่นละเอียด 2 ช้อนชา 4. Galangal, chopped 2 tsp.
- ตะไคร้ซอย 2 ช้อนโต๊ะ 5. Soi 2 tablespoons lemongrass.
- ขมิ้นหั่นเป็นชิ้นเล็ก 1 ช้อนโต๊ะ 6. Cut into small pieces 1 tablespoon turmeric.
- พริกไทยเม็ด 20 กรัม 7. Pepper seeds 20 grams.
- น้ำ 4 ถ้วย 8. 4 cups of water.
- กะปิ 2 ช้อนชา 9. 2 tsp shrimp paste.
ขั้นตอนการปรุง:
โขลกเครื่องแกงทั้งหมดเข้าด้วยกันให้ละเอียด. ต้มน้ำให้เดือดด้วยไฟแรง ใส่ไตปลา น้ำพริกแกง ใบมะกรูด รอจนน้ำเดือดอีกครั้งและมีกลิ่นหอม. ปรุงรสด้วยน้ำตาล ใส่ปลาทู หน่อไม้ มะเขือเปราะ ถั่วฝักยาว. ต้มจนผักสุกยกลง. ตักใส่ถ้วย พร้อมรับประทาน
The process of cooking.
Pound all the spices together thoroughly. Heat water to a boil with high heat input Tai Pla curry leaves, wait until the water boils again, and smell. Season with sugar, Mackerel a Bamboo shoot brinjal lentils. Boil until the vegetables cooked down. Fill the cup with a spoon.
No comments:
Post a Comment