Sunday, November 4, 2012

แกงไตปลา [Kaeng Tai Pla.]


ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.) 


  1. ปลาทูย่าง(แกะเอาแต่เนื้อ) 2 ตัว                  1. Grilled Mackerel (meat only) 2.
  2. ไตปลาทูดิบ 100 กรัม                                  2. Mackerel Tai Plaof raw 100 g.
  3. หน่อไม้(หั่นชิ้นพอคำ) 1 ถ้วย                       3. Bamboo shoot (cut into pieces) 1 cup.
  4. มะเขือเปราะ(ผ่าสี่) 3 ผล                              4. Brinjal 3 results.
  5. ถั่วฝักยาว(หั่นท่อนสั้น) 3 ฝัก                        5. Long beans (cut into short pieces) 3 pods.
  6. ใบมะกรูด(ฉีก) 3 ใบ                                     6. Kaffir lime leaves (torn) 3 leaves.
  7. น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนชา                                    7. Palm sugar 2 tsp.

ส่วนผสมน้ำพริกแกง (Curry paste mixture.)


  1. พริกขี้หนูแห้ง 100 กรัม                1. 100 grams of dried hot peppers.
  2. หอมแดงซอย 100 กรัม                2.Shallots, 100g.
  3. กระเทียม 15 กลีบ                        3. 15 cloves of garlic.
  4. ข่าหั่นละเอียด 2 ช้อนชา               4. Galangal, chopped 2 tsp.
  5. ตะไคร้ซอย 2 ช้อนโต๊ะ                 5. Soi 2 tablespoons lemongrass.
  6. ขมิ้นหั่นเป็นชิ้นเล็ก 1 ช้อนโต๊ะ      6. Cut into small pieces 1 tablespoon turmeric.
  7. พริกไทยเม็ด 20 กรัม                   7. Pepper seeds 20 grams.
  8. น้ำ 4 ถ้วย                                     8. 4 cups of water.
  9. กะปิ 2 ช้อนชา                              9. 2 tsp shrimp paste.

ขั้นตอนการปรุง:

โขลกเครื่องแกงทั้งหมดเข้าด้วยกันให้ละเอียด. ต้มน้ำให้เดือดด้วยไฟแรง ใส่ไตปลา น้ำพริกแกง ใบมะกรูด รอจนน้ำเดือดอีกครั้งและมีกลิ่นหอม. ปรุงรสด้วยน้ำตาล ใส่ปลาทู หน่อไม้ มะเขือเปราะ ถั่วฝักยาว. ต้มจนผักสุกยกลง. ตักใส่ถ้วย พร้อมรับประทาน


The process of cooking.

Pound all the spices together thoroughly. Heat water to a boil with high heat input Tai Pla curry leaves, wait until the water boils again, and smell. Season with sugar, Mackerel a Bamboo shoot brinjal lentils. Boil until the vegetables cooked down. Fill the cup with a spoon.




No comments:

Post a Comment