Saturday, November 3, 2012

ยำจิ้นไก่ [ Yum Jin Kai]


ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.)


  1. เนื้อไก่ (ต้ม ฉีกเป็นชิ้น) 350 กรัม               1. Chicken (boiled, tear apart) 350 gm.
  2. หัวปลี(ต้ม ฉีกเป็นชิ้น) 200 กรัม                 2. Banana blossom (boiled, tear apart) 200 gm.
  3. ข่า(ซอยเป็นชิ้นๆ) 100 กรัม                       3. Galangal (cut into pieces) 100 g.
  4. ตะไคร้(หั่นเป็นท่อนๆ) 1 ต้น                      4. Lemon grass (cut into pieces) 1 above.
  5. ผักชี(ซอยหยาบ) 2 ช้อนโต๊ะ                     5. Coriander (rough chopped) 2 tbsp.
  6. ต้นหอม(ซอยหยาบ) 2 ช้อนโต๊ะ                6. Spring onion (rough chopped) 2 tbsp.
  7. ผักไผ่(ซอยหยาบ 2 ช้อนโต๊ะ                    7. pakpai (rough chopped) 2 tbsp.
  8. ผักชีฝรั่ง(ซอยหยาบ) 2 ช้อนโต๊ะ               8.Parsley (rough chopped) 2 tbsp.


ส่วนผสมน้ำพริกแกง (Curry paste mixture.)

  1. ข่าเผา 1 ช้อนชา                                       1. 1 teaspoon galangal burn.
  2. ตะไคร้เผา 1 หัว                                        2. Lemon grass is Burn first.
  3. หอมแดงเผา 3 หัว                                    3. Burn 3 heads shallots.
  4. กระเทียมเผา 2 หัว                                    4. 2 cloves garlic burn.
  5. พริกแห้งเผา 5 เม็ด                                   5. Burning dried chilli 5 tablets.
  6. กะปิเผา 1 ช้อนชา                                     6. Burned shrimp paste 1 tsp.

เครื่องปรุง [Garnish]

  1. น้ำปลา (พอประมาณ)                                1. Fish sauce (modesty).

ขั้นตอนการปรุง:

โขลกข่าเผา ตะไคร้เผา หอมแดงเผา กระเทียมเผา พริกแห้งเผาและกะปิเผาให้ละเอียด พักไว้. นำน้ำปล่าใส่หม้อต้มจนเดือดใส่ไก่ และหัวปลี ต้มให้จะไก่และหัวปลีสุกดี ตักพักไว้. ฉีกไก่ และหัวปลีเป็นชิ้นๆ พอคำ. นำน้ำต้มไก่ใส่หม้อตั้งไฟให้เดือด เอาเครื่องแกงที่พักไว้ใส่ พอเดือดใส่ไก่ หัวปลี คนให้เข้ากัน พอเดือด ชิมดู แล้วใส่ต้มหอม ผักชี ผักชีฝรั่ง ผักไผ่ ยกลง เสริฟ ทานร้อนๆ.


The process of cooking.

Pounded galangal burnt lemon grass burned shallot baked garlic burn dried chilli and burned shrimp baked thoroughly and set aside. Bring water pot boiled chicken and banana blossom boiled to the chicken and banana blossom cooked well plate and set aside. shred chicken and banana blossom to pieces. enough words boiled chicken to pot and heat to boiling. I parked the spices. I boil the chicken banana blossom stir well, then add enough boiling water tasting onion, parsley, coriander, to serve the collection pakpai hot.


No comments:

Post a Comment