Tuesday, November 6, 2012

ผัดเผ็ดปลาดุก [ Spicy fried Catfish. ]



ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.)


  1. ปลาดุก 1 ตัว(ล้างปลาดุกให้สะอาด แล้วหั่นเป็นชิ้นๆ)     1. 1 fish (fish wash clean. Then sliced into pieces). 
  2. แป้งสาลี 1 ถ้วยตวง                                                     2. 1 cup of wheat flour. 
  3. พริกขี้หนู 5-10 เม็ด (แล้วแต่ความชอบ)                        3. Hot pepper 5-10 tablets (depending on your preference). 
  4. พริกชี้ฟ้าแดง 3-5 เม็ด (หั่นแฉลบ)                                4. Seeds 3-5 red chillies (sliced​​)
  5. ใบโหระพา 50 กรัม                                                      5. 10-15 grain, fresh pepper grain. 
  6. เม็ดพริกไทยสด 10-15 เม็ด                                         6. 50g basil. 
  7. กระชาย 20 กรัม                                                          7. 20 g galingale. 
  8. ตะไคร้ 1 ต้น                                                                8. 1 lemon grass trees. 
  9. หอมแดง 2 หัว                                                             9. Shallots 2 heads. 
  10. กระเทียม 6 กลีบ                                                        10. 6 garlic cloves. 
  11. รากผักชี 2-3 ราก                                                        11. 2-3 coriander root, root. 

เครื่องปรุง [Garnish]


  1. น้ำตาลทราย 1 ช้อนชา         1. Granulated sugar 1 tsp. 
  2. น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ                2. 1 tablespoon fish sauce. 
  3. น้ำมันพืช                             3. Oil.

ขั้นตอนการปรุง: 


โขลกกระเทียม, หอมแดง, พริกขี้หนู, ตะไคร้, รากผักชีเข้าด้วยกัน (หรือใช้เครื่องปั่นก็ได้) แล้วพักไว้. นำน้ำมันสำหรับทอดใส่กระทะ ตั้งไฟให้ร้อน นำปลาดุกที่ล้างเพื่อคลุกกับแป้งสาลีให้ทั่วจนหมด นำปลาดุกลงทอดให้กรอบทั่ว ตักขึ้นให้สะเด็ดน้ำมัน. พักไว้ตั้งกระทะบนไฟร้อนปานกลาง ใส่เครื่องน้ำพริก (ที่โขลกไว้ตอนรก) ลงไปผัดจนสุกหอม จากนั้นจึงใส่ปลาดุกลงไปผัดจนเกือบสุก. ใส่กระชาย, พริกชี้ฟ้าแดง และพริกไทยเม็ดลงไปผัด ปรุงรสด้วยน้ำตาลและ น้ำปลา จากนั้นใส่ใบโหระพาลงไปผัดสักพักจึงปิดไฟ. ยกลงรับประทานได้ทันที. 


The process of cooking.


Pounded garlic, shallots, Hot pepper, lemon grass, coriander root together. (Or use a blender) and set aside. Add oil to frying pan. Set fire to heat. The fish are washed thoroughly to mix the dough completely. Fry the catfish onto the frame around. Scoop up the oil drain. Place the pan on medium heat. Put the chili paste. (The mill is now a mess) and stir until onion is cooked. Then add fish and stir until almost cooked. The galingale, red chilies. Seed and pepper and stir. Season with fish sauce and sugar, then add the basil and stir while turning off the lights. Raised to eat immediately.


No comments:

Post a Comment