Friday, October 5, 2012

ต้มยำกุ้งน้ำข้น [ Tom Yum Kung. ]


ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.)

  1. กุ้งขนาดกลาง 12 ตัว(ปอกเปลือก, ทำความสะอาด)  1. 12 medium shrimp(peeled and cleaned).
  2. เห็ดฟาง 10 ต้น (หั่นพอคำ)                                     2. 10 the straw mushroom (cut enough word).
  3. ตะไคร้ 2 ต้น(ทุบให้แตก แล้วหั่นประมาณ 1นิ้ว)        3. 2 the lemon grass (pounded broken enough.Then cut about 1 inch). 
  4. ใบมะกรูด 3 ใบ                                                       4. kaffir lime leaves.
  5. พริกขี้หนู (ใส่ตามความชอบ)                                   5. Hot pepper (add according to taste).
  6. ผักชี ต้นหอม หั่นหยาบ (ใส่พอประมาณ)                  6. Coriander Spring onion rough chopped (a mod).
  7. หอมหัวใหญ่ 1 หัว (ผ่า8ส่วน)                                   7. 1 head of onion (cut 8 sections).
  8. ข่า 3-4 ชิ้นเล็ก                                                        8. Galangal pieces 3-4.

เครื่องปรุง (Garnish)

  1. เกลือ 1 ช้อนชา                 1. 1 tbsp salt.
  2. น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ             2. 2 tbsp fish sauce.
  3. น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ         3. 2 tbsp lemon juice.
  4. น้ำสะอาด 2 ถ้วยตวง         4. 2 cups water.
  5. น้ำพริกเผา 1 ช้อนโต๊ะ       5. 1 tbsp roasted chili paste.
  6. นมสดจืด 5 ช้อนโต๊ะ          6. 5 tbsp of fresh milk.


ขั้นตอนการปรุง:

ปอกเปลือกกุ้งออกเหลือหางไว้จากนั้นหั่นด้านหลังกุ้งเพื่อเอาเส้นเลือดสีดำออก เสร็จแล้วนำเห็ดฟางไปล้างให้สะอาด หั่นเป็น 4 ส่วนและนำไปผึ่งให้แห้งนำน้ำเปล่าไปต้มในหม้อ จากนั้นใส่ตะไคร้ ข่า ใบมะกรูด รอจนน้ำเดือด ใส่หอมหัวใหญ่ เห็ดที่หั่นไว้แล้วจากนั้นปรุงรสด้วย เกลือ น้ำปลา น้ำมะนาว น้ำพริกเผา พริกขี้หนู พอได้รสตามใจชอบแล้ว ใส่กุ้ง ตามด้วย นมสด รอน้ำเดือด ใส่ต้นหอมผักชีแล้วยกลงได้เลย กินกับข้าวสวยร้อนๆ


The process of cooking.

Peeled shrimp, leaving the tails on the shrimp, cut back to remove the black vein. Then to wash the mushrooms, cut into four parts and to desiccation. Bring water to a boil in a pot. Add lemon grass, Galangal kaffir lime leaves, then wait until the water boils, add onion. Sliced ​​mushrooms already. Then season with salt, lime juice, fish sauce, hot pepper , roasted chili paste, and then put something like shrimp flavored with milk. I put boiling water, Spring onion Coriander, and lift it up. Eaten with steamed rice.



No comments:

Post a Comment