Saturday, October 6, 2012

แกงเขียวหวานไก่ [ Green Curry With Chicken. ]


ส่วนผสมอาหาร(Food ingredients.)

  1. เนื้อไก่ 500 กรัม                                      1. 500 g chicken meat.
  2. น้ำพริกแกงเขียวหวาน 150 กรัม                2. Green Curry Paste 150 g.
  3. หัวกะทิ  250 กรัม                                    3. Coconut Cream 250 g.
  4. หางกะทิ 250 กรัม                                   4. Coconut milk 250 g.                        
  5. มะเขือพวงประมาณ 10 - 15 ลูก                5. Eggplant phung, about 10 to 15 children.             
  6. มะเขือเปราะ (ผ่า 4 ส่วน)8-12 ลูก              6. Eggplant Brittle(cut in 4 parts) children 8-12.
  7. ใบมะกรูด 5 ใบ                                        7. 5 kaffir lime leaves.                                
  8. ใบโหระพา (ใส่ตามใจชอบ)                      8. Basil leaves (put like).                          
  9. พริกชี้ฟ้าแดง (หั่นตามยาว) 3 -4 เม็ด         9. Red chillies (cut lengthwise) 3-4 
  10. กระชาย 1 ช้อนโต๊ะ                                 10. 1 tbsp Kaempferia.

 เครื่องปรุง  (Garnish.)

  1.  เกลือ 1 ช้อนชา               1. 1 tsp Salt.
  2. น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ            2. 2 tbsp fish sauce.
  3. น้ำตาลปี๊บ 1 ช้อนโต๊ะ       3. 2 tbsp Palm sugar.
  4. น้ำมันพืช 1 ช้อนโต๊ะ         4. 1 tbsp vegetable oil.   

                                           

  ส่วนผสมน้ำพริกแกง  (Curry paste mixture.) 

  1. พริกขี้หนู 30 กรัม                       1 . Chilli 30 g.
  2. พริกชี้ฟ้า 10 กรัม                        2. Pepper 10 g.
  3. ตะไคร้ 15 กรัม                           3. Lemon grass 15 g.
  4. ข่า 7 กรัม                                   4. Pin 7 g.
  5. ผิวมะกรูด 8 กรัม                         5. 8 g lime skin.
  6. กระเทียม 60 กรัม                       6. 60 grams of garlic.
  7. ลูกผักชี 5 กรัม                            7. Coriander 5 grams.
  8. หัวหอม 40 กรัม                          8. Onions 40 grams.
  9. ยี่หร่า 2 กรัม                                9. Cumin 2 g.
  10. พริกไทย 3 กรัม                         10. Pepper 3 grams.
  11. รากผักชี 5 กรัม                           11. 5 grams of celery root.
  12. ใบโหระพา 20 กรัม                     12. Basil 20 g.
  13.  กะปิ 10 กรัม                              13. Shrimp paste 10 g.
  14. เกลือ 5 กรัม                                14. Salt 5 grams.

ขั้นตอนการปรุง


โขลกส่วนผสมน้ำพริกทั้งหมดให้ละเอียด ผัดกับน้ำมัน พักไว้ใส่หัวกะทิผัดกับน้ำพริกให้หอม ใส่ไก่ลงผัดจนเริ่มสุก ใส่หางกระทิ ต้มให้เดือด ใส่มะเขือเปราะ มะเขือพวง ปรุงรสด้วย น้ำตาล น้ำปลา คนให้ทั่วจนมะเขือสุก ใส่พริกชีฟ้า กระชาย โหระพา พอเดือดยกลง 


The process of cooking.


Pounded all ingredients Curry  thoroughly fried with oil and set aside.
Add curry paste, coconut milk Puff the fragrant. Add chicken, stir-fry until cooked into the Coconut milk  be boiling the eEggplant phung ad Eggplant Brittle.

Season with fish sauce , Palm sugar and salt . and stir until the eggplant is cooked.
Add Red chillies Kaempferia  boils raised enough Basil leaves.


1 comment: