Sunday, October 7, 2012

มัสมั่นไก่ [Massaman Curry With Chicken.]



ส่วนผสมอาหาร(Food ingredients.)

  1. น่องไก่ หรืออกไก่ 500 กรัม                                         1. 500 g chicken thigh or breast. 
  2. น้ำพริกแกงมัสมั่น 150 กรัม                                          2. Massaman curry paste 150 g.
  3. มันฝรั่งล้างและต้มให้สุก หั่นเป็นชิ้นใหญ่ๆ 3-4 หัว          3. Wash and boil potatoes until done. Cut into large pieces 3-4 heads.
  4. หอมหัวใหญ่หัวใหญ่ 2 หัว                                            4. Onion head 2 head (transverse slice large enough). 
  5. ถั่วลิสงคั่ว 150 กรัม                                                      5. 150 g of roasted peanuts.
  6. หัวกะทิ 250 กรัม                                                          6. Coconut cream 250 g.250 g.
  7. หางกะทิ 250 กรัม                                                        7. Coconut milk 250 g. 


เครื่องปรุง (Garnish)

  1. เกลือ 1 ช้อนชา                           1. Salt, 1 tsp.
  2. น้ำปลาอย่างดี 1 ช้อนโต๊ะ             2. Fish sauce 1 tbsp.
  3. น้ำตาลปี๊บ 1 ช้อนโต๊ะ                   3. 1 tablespoon sugar. 
  4. น้ำมะขามเปียก 1 ช้อนโต๊ะ           4. Tamarind juice 1 tbsp. 

ส่วนผสมน้ำพริกแกง (Curry paste mixture)

  1. พริกแห้งแช่น้ำ 5-8 เม็ด              1. Dried grains are soaked in water for 5-8 tablets.
  2. พริกขี้หนูแห้ง 5 เม็ด                   2. Dried chilli 5 pieces.
  3. รากผักชีหั่น 1 ช้อนโต๊ะ               3. Coriander root, chopped 1 tbsp.
  4. เม็ดผักชีคั่ว 1 ช้อนโต๊ะ               4. Roasted coriander 1 tbsp.
  5. ยี่หร่าคั่ว1 ช้อนชา                       5. Roasted cumin 1 tsp. 
  6. ลูกกะวานคั่ว 1 ผล                      6. I roasted it at 1.
  7. อบเชยคั่ว 1 ก้าน                        7. Roasted cinnamon stick 1.
  8. ข่าซอย 1 ช้อนชา                       8. Galangal, sliced ​​1 tsp.
  9. ตะไคร้ 2 ช้อนโต๊ะ                       9. Lemongrass 2 tbsp.
  10. กระเทียมเผา 2 ½ ช้อนโต๊ะ       10. garlic burn 2 ½ tbsp.
  11. หอมแดงเผา 2 ช้อนโต๊ะ            11. Shallots 2 tbsp burned.
  12. พริกไทยเม็ด 1 ช้อนชา             12. Seed pepper 1 tsp. 
  13. กะปิ 2 ช้อนชา                          13.Shrimp paste 2 tsp.
  14. เกลือ ¾ ช้อนชา                       14. Salt ¾ tsp. 


ขั้นตอนการปรุง:

เคี่ยวหัวกะทิจนแตกมันใส่พริกแกงมัสมั่นลงไปผัดให้หอม ใส่น่องไก่ลงไปผัดจนสุก
เติมหางกะทิลงไป เคี่ยวจนเนื้อไก่เปื่อยด้วยไฟเบา ปรุง รสด้วย น้ำปลา น้ำตาลปี๊บและน้ำมะขามเปียก จากนั้นใส่หัวหอมและมันฝรั่งลงไป รอจนเดือดอีกครั้งโรยถั่วลิสงคั่วลงไป ปิดไฟตักใส่ชามทานร้อนๆ

The process of cooking.

Boil the coconut cream and Massaman curry paste and stir it into the fragrance. Add chicken and stir until cooked. Add coconut milk to it. Simmer gently until the chicken is tender, season with fish sauce, palm sugar, tamarind juice and salt, then add to the onions and potatoes. Wait until boiling again to sprinkle roasted peanuts. Put off eating a bowl of hot.


No comments:

Post a Comment