Saturday, October 13, 2012

น้ำพริกอ่อง [Nam Prik Ong.]


ส่วนผสมอาหาร(Food ingredients.)

  1. หมูบด 200 กรัม                          1. 200 g minced pork 
  2. พริกแห้ง 10-15 เม็ด                   2. 10-15 dried grain. 
  3. มะเขือเทศลูกเล็ก 10-20 ลูก       3. 10-20 The small tomatoes. 
  4. หอมแดง 5-10 หัว                      4. 5-10 shallots head. 
  5. ต้นหอม 2 ต้น                             5. The spring onion 2. 
  6. กะปิ ½ ช้อนโต๊ะ                         6. ½ tablespoon shrimp paste. 
  7. ต้นหอม 2 ต้น (หั่นละเอียด)         7. 2 the spring onion (chopped). 
  8. ผักชี 2 ต้น (หั่นละเอียด)              8. 2 the coriander (chopped). 
  9. เกลือ ¼ ช้อนชา                          9. ¼ teaspoon of salt. 
  10. น้ำมันพีช 2 ช้อนโต๊ะ                  10. 2 tablespoons vegetable oil. 
  11. น้ำเปล่า (พอประมาณ)               11. Water (modesty). 

.

ขั้นตอนการปรุง:


นำพริกแห้ง กระเทียม หอมแดง ใส่ครกตำให้ละเอียด เติม กะปิ และเกลือ (ใส่นิดเดียว) ลงไปตำและคลุกเคล้าให้เข้ากัน เสร็จแล้วตักพักไว้ ตั้งกระทะใส่น้ำมัน พอร้อนใส่พริกลงไปคั่วให้หอม หมูบด ลงไปคั่ว เติมน้ำนิดหน่อย พอหมูเริ่มสุกใส่มะเขือเทศลงไป ตั้งไฟไปเรื่อยๆ ค่อยๆเติมน้ำทีละนิดรอจนมะเขือเทศสุก (ถ้าอ่อนเค็มเติมน้ำปลา) ปิดไฟตักใส่จาน โรยหน้าด้วย ต้นหอมผักชีซอย ทานกับแคปหมู แตงกวา อร่อยมากๆ




The process of cooking.

Add shallots, garlic and dried chili paste and add salt to thoroughly flail down to low and mix to combine. Then loaders and set aside. Heat oil in a wok. Curry hot enough to roast aromatic and minced pork add water up a little. I cooked the pork tomatoes down. Set fire to it. Gradually add water little by little until tomato is cooked. (If adding fish sauce is salty) off plate garnished with coriander and spring onion served with cucumber caps, pork is delicious.

No comments:

Post a Comment